4C Nedir?
Pırlantaların kendilerine has karakterleri vardır. Her pırlanta benzersizdir ve doğanın bize sunduğu ışıltılı mucizelerdir. Her biri birbirinden farklı özellikteki bu değerli taşın kalitesini ve değerini belirlemek uluslararası standartlar oluşturulmuştur. Bu standart kısaca “4C” olarak adlandırılır. Kırat Ağırlığı (Carat Weight), Renk (Color), Berraklık (Clarity) ve Kesim (Cut) pırlantanın kalitesini belirler.
Kırat Ağırlığı (Carat Weight)
Değerli taşlarda uluslararası ağırlık birimi olarak kırat kabul edilmiştir. Sanılanın aksine kırat taşın büyüklüğünü değil, ağırlığını belirten bir ölçü birimidir. Kırat kısaca “ct” olarak yazılır. 1ct, 0.2 gram sayılır. Örnek olarak berraklık, renk ve kesim özellikleri aynı olan 1ct pırlanta, 0,50ct olan pırlantadan daha değerli olacaktır. Iva Pırlanta olarak 0.05ct-10ct aralığında her boy pırlantayı size sunuyoruz.
Renk (Color)
Taşın görünüşünü etkilediği için renk, pırlantada ikinci en önemli etkendir. Pırlantalar renksizden, sarıya doğru D-Z aralığında bir skala oluştururlar. En çok kullanılan renk grupları D-E-F (Renksiz) ve G-H (Hafif renkli) sayılabilir. I-Z aralığındaki renk pırlantalar gözle görülür sarılıkta olacağı için fazla tercih edilmemektedir. Özellikle birden çok pırlanta taşıyan mücevherlerde aynı renk pırlanta kullanılması mücevherin görünümü ve kalitesi için oldukça önemlidir. Özel bir talep olmadıkça rengi sertifikayla uluslararası onay almış D-H aralığında pırlantalarla üretilmiş mücevheri envanterimizde bulabilirsiniz.
Berraklık (Clarity)
Pırlantanın değerini önemli ölçüde etkileyen lekeler “doğanın parmak izleri” olarak anılır. Bu izler çoğu zaman çıplak gözle görülemez. Berraklık, pırlantanın saflık ve nadirlik derecesini gösterir. Pırlantanın lekesi ne kadar az ve berraklığı ne kadar iyiyse, ışığı aynı derecede iyi yansıtır. Berraklık derecelendirmesi en iyi FL, en kötü I3 olarak uluslararası geçerliliği olacak şekilde oluşturulmuştur. Piyasada en çok tercih edilen berraklık dereceleri VS ve SI sınıflarıdır. Pırlantada gözle görülür lekeler varsa bu taşlar “pike” olarak adlandırılır. Iva Pırlanta olarak mücevherlerimizde yalnızca VS ve SI berraklığında pırlantalar kullanmaktayız.
Kesim (Cut)
Pırlantanın kalan üç özelliği doğa tarafından yaratılırken sadece kesimi insanoğlu tarafından belirlenir. Kesimin en büyük sorumluluğu pırlantayı parlatmaktır. Pırlantanın kesimi mutlaka ustalık ve tecrübe gerektirmektedir. Kesimin doğru şekilde yapılması, taşın içinden geçen ışığı en iyi şekilde yansıtmasını sağlamaktadır. Bu işlem artık küçük boy pırlantalarda yapay zeka ile ham pırlantadan maksimum verim alınabilecek şekilde planlama yapılması ve yine otomatik makineler ile kesilmesi ile oldukça kolaylaşmıştır. Büyük boy pırlantalar ise genellikle elle kesilmektedir.
Değerli taşlar üzerine eğitim almış uzmanlarımızla görüşmek ve değerli taş eğitimi almak için buraya tıklayın.